Perinteinen hieronta

Updated: Mar 19, 2018

Perinteinen hieronta on varmasti maailman vanhin sekä yleisin hoitomuoto. Se on kudosten käsittelyä monin erilaisin ottein ja hieroja käyttää yleensä ainoastaan omia raajojaan asiakkaan hoidossa, ilman muita apuvälineitä rasvaa tai öljyä lukuun ottamatta.
Hieronta on yleisimpiä ja ehkä parhaiten tunnettuja hoitomuotoja. Niin suomessa kuin ulkomailla ihmiset tietävät mitä hieronta on, ovat käyneet hieronnassa ja tietävät varmasti jonkun joka tekee sitä työkseen. Yleisin vaiva ihmisillä taitaa olla selän ongelmat sekä hartian seudun kireydet. Hieronta on kuitenkin paljon muutakin kuin selän rasvaamista ja hartioiden pehmittämistä.


“Koulutettu hieroja opiskelee anatomiaa enemmän kuin yleislääkäri, jotta hieronta tapahtuisi tehokkaasti, varmasti ja turvallisesti."

Hierontaan hakeudutaan yleensä selän ja hartioiden kireyksien tai kipujen takia. Tämä on ymmärrettävää, sillä nämä alueet ovat vaikeita hoitaa itse. Kädet eivät suurimmalla osalla taivu tarpeeksi edes raapia selkää, saati hieroa itseänsä selän puolelta. Jos ei halua hangata selkäänsä oven karmiin kuin karhu, on yleensä luonnollista pyytä toista ihmistä auttamaan asian kanssa. Puoliso, lapsi tai tuttava voivat auttaa varmasti pienten ongelmien kanssa ja moni pikku vaiva paraneekin vain lämpöä ja liikettä lisäämällä. On kuitenkin vaivoja joihin ei kouluttamaton ihminen ole kykenevä ja tilanteita joissa kouluttamaton henkilö voi tehdä vaivasta pahemman tai jopa aiheuttaa lisää ongelmia, koska heidän anatomian tai fysiologian tuntemuksensa on olematon. Isompien tai pitkä kestoisempien vaivojen kanssa kannattaakin hakeutua koulutetun hierojan hoidettavaksi. Koulutettu hieroja opiskelee anatomiaa enemmän kuin yleislääkäri, jotta hieronta tapahtuisi tehokkaasti, varmasti ja turvallisesti. Hän pystyy myös usein kertomaan toimivista itsehoito muodoista tai tarvitaanko kenties jonkin toisen ammattilaisen apua.


Henkilökohtainen ja luottamuksellinen tapahtuma

Tehokkaan ja turvallisen hoidon takaamiseksi on hierojan tiedettävä hoidettavan vaivoista, vammoista tai mahdollisista lääkityksistä. On olemassa vasta-aiheita hieronnalle, jotka voivat aiheuttaa isoja ongelmia jos niitä ei huomioida hoitoa suunniteltaessa. Tästä syystä lähteekin jokainen uusi asiakas tapahtuma esitietojen kartoittamisesta keskustellen sekä esitietolomakkeeseen kirjaten. Nämä tiedot ovat aina luottamuksellisia. Ne kuitenkin antavat kehyksen turvalliselle hoitotyölle. Vammoja tai vaivoja ei kannata piilotella, moni vaiva ei estä hierontaa kokonaan ja apua voi saada vaikka kaikkea ei pystyisikään tekemään täyspainoisesti. Alkeisvoimassa on tarjolla monia tukevia hoitomuotoja, kuten esimerkiksi #kuivakuppaus jota voidaan monasti tehdä alueille missä perinteinen käsittely on muuten mahdotonta.


Paljon muutakin kuin vain hartioiden aukomista

On myönnettävä että valtaosa hierontaan hakeutuvista valittelee hartioiden tai selän vaivoja. Monasti kuitenkin vaiva on lähtöisin toisaalta kuin itse kipeältä tai kireältä alueelta. Ihmiset eivät vain osaa tulkita vaivojaan. Liikkuvilla ihmisillä alaselän vaivoja aiheuttaa monasti reisien ja pakaroiden kireydet, jolloin tulisi selän lisäksi hieroa alaraajat. Hartioiden kireys ei ole vain niskan jäykkyyttä, mukana tässä kiristelyssä on lihaksia alaselästä päälaelle asti. Joidenkin kohdalla hartioiden kireys johtuu rintalihaksien ja hartioiden etupuolen ongelmista. Nopeaa helpotusta saa toki hartioiden hieromisesta mutta todellisen hoidon tulisi huomioida koko selän lihaksisto sekä hartioiden etu- että takapuoli. Alaraajojen jäykkyys ei myöskään ole vain liikkujien ongelma, toimistossa istuvalla ihmisellä vaiva voi olla itse asiassa huomattavasti vakavampi. Istuminen viikosta toiseen aiheuttaa pahimmillaan muutoksia alaselän alueella. Toimisto työläisen olisikin hyvä hoidattaa itseään huomattavasti kokonaisvaltaisemmin kuin esimerkiksi urheilevien henkilöiden. Liikunta tai ruumiillinen työ itsessään auttaa pitämään kehon kunnossa ja vammoja lukuun ottamatta kireydet liikkujalla ovat yleensä kohtalaisen pinnallisia. Käsityö ammatissa johon lukeutuu niin kokki kuin puuseppä, käytetään paljon sormia, eli käsivarren lihaksia. Vasaran kannattelu, kattiloiden nostelu tai saksien käyttö kuormittaa olkavarren ja käsivarren lihaksia. Useasti on tullut nähtyä että ruumillisen työntekijä kertoo olevansa hyvässä kunnossa, "mitä nyt vähän niskat jumissa..." ja kuitenkin lähemmin koeteltaessa eivät käsivarret kestä keveintäkään kosketusta tai hierontaa. Monen työläisen olisikin hyvä käydä niskan lisäksi hierottamassa myös käsivartensa, tällä hieronalla voidaan parhaassa tapauksessa estää myöhemmit rasitusvammat tai krooniset vaivat.


Monta nimikettä, yksi tarkoitus

Vuosien varrella on jo tullut tutuksi kysymys: "Teetkös sinä sitä urheiluhierontaa?". Nykyään on internet ja mainokset pullollaan erilaisia nimikkeitä. On klassista hierontaa, urheiluhierontaa, faskia-hierontaa, intuitiivista hierontaa, intialaista hierontaa, tiibetiläistä hierontaa, hermorata hierontaa sekä liuta eri kielisiä versioita hieronnoista. Totuus on että nimikkeitä tarvitaan että tiedetään minkä tyylistä hoitoa ollaan antamassa, mutta valitettava totuus on myös että tätä nykyä moni hieno nimike on vain hoitajan yritys erottua massasta "omalla" hieronta suuntauksellaan. Ihmiskeho taipuu vain tiettyihin asentoihin ja kehon toiminnot eivät muutu vaikka hieronnan nimi vaihtuisi. Perinteinen hieronta tähtää aina hoidettavan henkilön suorituskyvyn, palautumisen sekä elämän laadun parantamiseen konkreettisesti käsittelemällä kehon osia ja palauttamalla näiden toimintakykyä. Eri tyylisuunnat ovat vain erilaisia lähestymistapoja samaan asiaan, kukaan ei ole keksinyt pyörää uudelleen. Hieronta on ollut osa terveyden huoltoa muinaisessa egyptissä ja kiinan hovissa, se on ollut osana rooman gladiaattorien kehon huoltoa. Ainoa asia mikä on muuttunut vuosituhansien saatossa on modernin lääketieteen tietämys ihmisen anatomiasta ja fysiologiasta. On asioita jotka olivat tiedossa jo muinaisuudessa, mutta on monta asiaa jotka nyt tiedetään paremmin. Turvallisen ja todellisen hoidon takaamiseksi on huomioitava sekä menneiden vuosien viisaus mutta myös peilattava sitä moderniin tietämykseen.


Mitä on "perinteinen hieronta"

Alkeisvoimassa käytetään nimikettä "perinteinen hieronta" hoidosta jossa keskitytään kehon osien käsittelyyn ilman apuvälineitä. Perinteinen hieronta on hierontaa jota on teoriassa mahdollista tehdä koska vain ja missä vain ilman ihmeempiä valmisteluja. Tietenkin parhaan tuloksen ja tyytyväisen asiakkaan saamiseksi hieronta tapahtuu yleensä hoitohuoneessa hierontapöydällä, hierontatuolissa tai joissakin tapauksissa lattiatasossa hierontapatjalla. Hoidettaessa yleisesti käytössä ovat kasvipohjaiset mahdollisuuksien mukaan orgaaniset öljyt. Tarpeen mukaan ja tapauksesta riippuen voidaan hierottaessa käyttää myös yrttilinimenttiä. Se miksi Alkeisvoimassa käytän nimikettä "perinteinen" usein kuullun "klassinen" sijaan johtuu yksinkertaisesti siittä että olen opiskellut perinteistä lääketiedettä sekä perinnehoitoja ja näistä opinnoista on tarttunut monia tekniikoita ja lähestymistapoja niin kutsutun klassisen hieronnan tekniikoiden lisäksi. Tämän lisäksi perinteisyydellä haluan välittää sitä sanomaa että hienot nimikkeet ja joka vuosi vaihtuvat trendit eivät ole tie todelliseen terveyteen, perinteiset perushoidot ovat ja tulevat olemaan se kivijalka hyvälle terveydelle sekä hyvinvoinnille. Perinteinen hieronta on mutkatonta perushuoltoa tarvitseville.


#hieroja #koulutettuhieroja #hieronta #perinteinenhieronta #klassinenhieronta #urheiluhieronta #alkeisvoima

0 views
  • White Facebook Icon
Tietoja minusta

Santeri Humina. Koulutettu hieroja, kiertävä kuppari, perinteisten lääketieteiden opiskelija, buddhalainen joogi, animistisen maailmankuvan kannattaja, suomalaisen sekä pohjoismaisten perinnehoitojen, perinteiden ja mytologian tutkiskelija.

 

LUE LISÄÄ

Liity sähköpostilistalle!

© 2018 by A L K E I S V O I M A