Kuppaus

Updated: Mar 19, 2018

Kuppaus on hieronnan lisäksi yksi vanhimpia tunnettuja hoitomuotoja. Aikojen saatossa ovat välineet ja tekniikat vaihdelleet mutta kuppaus on edelleen tänä päivänä yksinkertainen mutta osaavissa käsissä tehokas hoitomuoto.
Kun mainitsen kuppauksen lähes jokaiselle suomalaiselle tulee heti mielikuva saunasta ja virtaavasta verestä. Kuppaus on kuitenkin perinteisesti hyvin paljon muutakin ja laajempi hoitomuoto kuin moni ymmärtää. Se sisältää monia muitakin tekniikoita kuin verenpäästö.


“Vanhimmat kirjalliset maininnat löytyvät kiinalaisesta Han dynastian aikaisesta teoksesta Bo Shu sekä egyptiläisestä Ebers Papyruksesta joka on ajoitettu kirjoitetuksi noin 1550 vuotta ennen ajanlaskun alkua.”

Kuppaus on hieronnan jälkeen varmasti yksi tunnetuimpia hoitomuotoja ympäri maailman. Vanhimmat kirjalliset maininnat löytyvät kiinalaisesta Han dynastian aikaisesta teoksesta Bo Shu sekä egyptiläisestä Ebers Papyruksesta joka on ajoitettu kirjoitetuksi noin 1550 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Kuppaus löytyy jossain muodossa kaikista perinne lääketieteistä ja kulttuureista. Kuppaus ja verenpäästö ovat kulkeneet käsikädessä läpi historian, mutta kuppaus on muutakin kuin verenpäästöä. Kuppaus koki hiipumisen hoitomuotona 1900-luvun alussa, sitä pidettiin vanhoillisena ja uusia antibiootteja ratkaisuna kaikkiin vaivoihin. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen leviämisen myötä kuppaus kuitenkin löysi tiensä takaisin hoitomuotojen joukkoon. 2000-luvulla ja erityisesti viime vuosina ensin kamppailulajien harjoittajat ja sen jälkeen jopa olympiaurheilijat ovat ottaneet kuppauksen osaksi kehonhuoltoa. Kuppauksen viehätys piilee siinä että se on lähes kivuton, vaaraton ja yksinkertainen mutta ammatilaisen tekemänä erittäin tehokas hoitomuoto.


Mitä on kuppaus?

Kuppaus on erilaisilla kupeilla tai "sarvilla" tehtävä hoito jossa kuppiin luodaan alipaine ja tämän alipaineen ansiosta kuppi kiinnittyy ihoon ja nostaa ihoa kupin sisään. Kuppeja ja sarvia on historian aikana ollut lukemattomia erilaisia ja tapoja luoda alipaine kuppiin on yhtälailla monia. On tyhjiöpumppuja ja silikonikuppeja, yksi perinteisimmistä tavoista on kuitenkin käyttää liekkiä sekä lasisia tai metallisia kuppeja. Alkeisvoimassa käytössä on tämä niin kutsuttu "Tulikuppaus". Tämä kuppausmuoto vaatii harjoittelua ja kokemusta, mutta se tarjoaa laajimman kirjon tekniikoita. Lisäksi lasiset tai metalliset kupit voidaan steriloida ja puhdistaa riittävän hyvin, kun taas silikoniset, muoviset tai bambuiset kupit kantavat mukanaan tartunta riskiä. Lisäksi silikonikupit ärsyttävät paljolti käytettynä ihoa huomattavasti enemmän kuin lasikupit.Kupatessa kupit asetellaan iholle etukäteen suunnitellun hoidon mukaisesti. Voidaan käyttää vain yhtä kuppia ja liikutella sitä, voidaan asetella ja "hyppyyttää" muutamaa kuppia tai voidaan asetella kuppeja kiinteästi laajelle alueelle. Kupit voidaan asetella yleisesti anatomisten muotojen mukaisesti tai ne voidaan asetella tarkasti akupisteiden kohdalle.

Hoito voidaan tehdä asiakkaan maatessa hierontapöydällä, istumassa hierontatuolissa tai joissakin tapauksissa istumassa jakkaralla. Kaikki riippuu hoidettavasta vaivasta, hoito kohdasta ja asiakkaan kunnosta.


Alkeisvoimassa teen myös verikuppausta mutta tekemäni verikuppaus on niin kutsuttua "mikroverikuppausta", mikä tarkoittaa että ihoa rikotaan vain kevyesti, muutama pisto kolmioterällä. Tämän lisäksi verta otetaan yleensä vain harkituista muutamasta kohdasta vaivan mukaisesti. Verikuppaukseen liittyy myös moni vasta-aiheita, josta syystä se on aina harkinnan varaista eikä oletusarvoista.


Tekniikat

Kuten jo mainittiiin kuppauksessa käytetään monia eri tekniikoita vaivan ja halutun tuloksen mukaisesti. Seuraavassa on selvennykseksi lyhyt kuvaus yleisimmistä tekniikoista.


KEVYT KUPPAUS (Vahvistava)

Kevyesti paikalleen jätetyt kupit poistavat tukkeumia kudoksessa ja elvyttää hidastunutta verenkiertoa. Sopii lähes kaikille.

KESKIVAHVA KUPPAUS (Vahvistava)

Paikalleen jätetyt kupit tekevät saman kuin kevyt kuppaus mutta voimakkuus on vahvempi eikä se näin ollen sovi alle 7 vuotialle. Hoito aika on maksimissaan 30 minuuttia.

VOIMAKAS KUPPAUS (Tyhjentävä)

Voimakkaassa kuppauksessa paikoilleen jätettyjen kuppien alipaine on erittäin voimakas ja sen vaikutus kudokseen on erittäin suuri sekä se yltää syvälle. Voimakasta alipainetta käytetään vain vaikeissa tapauksissa ja tapaus kohtaisella harkinnalla. Tämä menetelmä rasittaa kehoa voimakkaasti ja hoitoaika onkin yleensä vain 5-10 minuuttia eikä saisi ylittää 20 minuuttia.

LIUKUKUPPAUS (Tyhjentävä)

Liukukuppauksessa kuppia liikutellaan ihoa pitkin, niin että kuppi menetelmän nimen mukaisesti liukuu. Iho on öljytty kupin liukumisen helpottamiseksi. Menetelmä vaikuttaa vahvasti lymfakiertoon ja sitä kutsutaankin usein nimellä LYMFAKUPPAUS tai SELLULIITTIKUPPAUS koska sillä voidaan elvyttää heikentynyttä lymfakiertoa sekä poistaa tehokkaasti nestettä sekä selluliittia esim. reisistä tai lantion alueelta.

KEVYT LIUKUKUPPAUS (Tasapainoittava)

Kevyt liukukuppaus tapahtuu kuten normaali liukuppaus, mutta alipaine pidetään hyvin kevyenä ja hoidolla tähdätään elvyttävään ja tasapainoittavaan vaikutukseen kohde alueella.

NEULAKUPPAUS (Tyhjentävä)

Neulakuppaus on akupunktioneulojen kanssa tehtävä yhdistelmähoito. Yleensä kuppauskuppi asetetaan ihossa olevan akupunktioneulan päälle.

MOXAKUPPAUS (Vahvistava)

Moxakuppaus on yhdistelmä moxaamalla tapahtuvaa lämpöhoitoa ja kuppausta. Kuppi voidaan asettaa moxan päälle tai moxaus ja kuppaus tapahtuvat perättäisinä hoitoina samalla hoitokerralla.

TYHJÄ KUPPAUS (Vahvistava)

Tyhjä kuppaus saa nimensä siittä että paikoilleen laitettua kuppia pidetään paikoillaan vain pieni hetki ennen kuin se otetaan pois ja asetetaan uudelleen. Tätä menetelmää voi tehdä "hyppyyttämällä" muutamaa kuppia tai liikutellen yhtä kuppia. Menetelmällä on erittäin voimakas hoidetun alueen veren- ja nestekiertoa vahvistava vaikutus. Tällä voidaan erittäin tehokkaasti hoitaa esimerkiksi jäätynyttä olkapäätä (frozen shoulder).

MÄRKÄ eli VERIKUPPAUS (Tyhjentävä)

Verikuppaus on se mikä useimmille suomalaisille tulee mieleen kuppaus sanasta. Verikuppauksessa hoidettavan alueen iho rikotaan ja kuppauskupeilla vedetään verta ulos alueen kudoksesta. Menetelmä on erittäin tehokas mutta samalla erittäin raskaasti kehoa rasittava ja sitä ei tulisikaan käyttää kenellekkään jolla on minkäänlaisia puutostiloja, heikotusta tai muita vasta-aiheita. Aina myös tehtäessä verenpäästö tulee se pitää vähäisenä ja tarkoin harkituista paikoista. Alkeisvoimassa tehdäänkin vain niin kutsuttua mikroverikuppausta jossa iho rikotaan vain hyvin kevyesti ja veren määrä on pieni. Menetelmällä on kuitenkin hyvät puolensa ja sillä saadaan monet kiputilat poistettua nopeasti ja alueen verenkierto aktivoitua. Vanha suomalainen sanonta "ottaa pahaveri pois" pitää tässä osittain paikkaansa, sillä verikuppausta käytetään pahoin tukkeutuneisiin kudoksiin joissa veri on usein osittain hapettumatonta ja "klönttistä" eikä meinaa muilla konsteilla liikkua, joten veri otetaan ulos kehosta ja päästetään puhdas tuore happirikas veri kudokseen.


YRTTIKUPPAUS (Vahvistava)

Yrttikuppaus on hieman eksoottinen kuppausmenetelmä jossa bambuisia kuppauskuppeja keitetään yrttilääkeliemessä, minkä jälkeen ne asetellaan iholle missä yrttilääke imeytyy lämpimistä kupeista ihoon ja hoidettavalle alueelle. Tämä hoito ei ole tällä hetkellä saatavissa Alkeisvoimassa.

VESIKUPPAUS (Tasapainoittava)

Vesikuppaus on vaativa kuppausmenetelmä missä kuppauskuppiin laitetaan vettä ennen iholle asettamista. Vettä sisältävää kuppia liikutellaan liukukuppauksen tapaan. Menetelmää käytetään selän alueen kuppauksissa keuhkovaivojen yhteydessä.


Kuppaukseen?

Kuppaus sopii lähes kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta. Kevyttä kuppausta voi tehdä myös lapsille ja vanhuksille. Vahvemmat kuppaushoidot toimivat omina kokonaisuuksinaan, mutta paras tapa kokeilla kuivakuppausta on yhdistää se esimerkiksi osaksi hierontaa. Tämä hieronnan ja kuppauksen yhdistäminen onkin tällä hetkellä yksi suosituimpia hoitoja Alkeisvoimassa. Hieromalla saadaan saadaan kehoa avattua ja lopuksi suoritettava kevyt kuivakuppaus nostaa aineenvaihduntaa ja erityisesti lymfakiertoa, jolloin kuona-aineet siirtyvät nopeammin pois kudoksesta ja palautuminen on nopeampaa.


Varsinkin naispuoleisille asiakkaille on erittäin suositeltavaa kokeilla liukukuppausta alaraajoihin. On valitettava tosi asia että iän myötä etenkin naisilla jalkojen neste- ja verenkierto yleensä heikkenee. Seurauksena on joko selluliittia tai muuten huonoa nestekiertoa. Kuivakuppaus auttaa elvyttämään kehon omaa lymfa- ja nestekiertoa, poistaen tehokkaasti nestettä ja selluliittia, auttaen muun muassa painonhallinnassa sekä kiinteyttäen ihoa.


Urheilijoille ja kuntoilijoille kuppaus tuo tehokkaan menetelmän niin suorituksesta kuin vammoista parantumiseen. Kuppaus tehostaa nestekiertoa ja auttaa niin nivelongelmissa, palautumisessa kuin suoritukseen valmistautumisessa.


Kokemus on osoittanut että myös hartian seudun ja niskan ongelmissa kuppaus auttaa paikoissa joissa ei ehkä ole mahdollista tehokkaasti käsitellä muuten. Moni on kertonut päänsärkyjen kaikonneen ja hartioiden elpyneen aivan uudella lailla kuppausta kokeiltuaan.


Tervetuloa kokeilemaan.


#kuppaus #kuivakuppaus #verikuppaus #märkäkuppaus #kuppausterapia #tulikuppaus #kuppari #kuppaussarvi #kuppauskuppi #selluliittikuppaus #lymfakuppaus #liukukuppaus #alkeisvoima


0 views
  • White Facebook Icon
Tietoja minusta

Santeri Humina. Koulutettu hieroja, kiertävä kuppari, perinteisten lääketieteiden opiskelija, buddhalainen joogi, animistisen maailmankuvan kannattaja, suomalaisen sekä pohjoismaisten perinnehoitojen, perinteiden ja mytologian tutkiskelija.

 

LUE LISÄÄ

Liity sähköpostilistalle!

© 2018 by A L K E I S V O I M A